MK sportmassage

Voor de sporter en niet-sporter

wanneer neem je nou welke massage?

Een massage……. Perfecte gedachte, maar wanneer neem je nou welke massage?

Een activerende massage om met losse spieren volle bak aan je activiteit te starten, een herstellende massage na een pittige activiteit om sneller hersteld te zijn voor de volgende, een ontspanningsmassage bij stress en daardoor lichamelijke klachten of een combinatiemassage. Ieder type massage heeft zo zijn eigen voordelen.

Activerende massage (voor een activiteit) Een activerende massage wordt ongeveer een half uur voor de aanvang van een sportactiviteit gegeven. Bij deze massagevorm is het tempo van de handgrepen hoog en ligt de focus op een verbetering van de doorbloeding waardoor er meer zuurstof naar de spieren gaat en het lichaam zich instelt op een activiteit. 

Een activerende massage is echter nooit een vervanging voor een goede warming-up.

Herstellende massage (Na een activiteit) Een herstellende massage kan meteen na een activiteit of in de dagen erna worden gegeven. Bij deze massagevorm is het tempo van de handgrepen laag, worden triggerpoints (spierknopen) aangepakt en ligt de focus op een versnelde afvoer van afvalstoffen en ontwatering van de spieren. Hierdoor wordt het herstel bevorderd en wordt eventuele spierpijn voorkomen of verkort. Het lichaam wordt daardoor beter voorbereid op een volgende inspanning

Een herstellende massage kan stevig zijn maar dat betekent natuurlijk niet per definitie pijnlijk.

Ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage lijkt veel op een herstellende massage, maar is wat minder diep en de bewegingen zijn langzamer. Een ontspanningsmassage heeft immers niet als doel de dieper gelegen spieren te herstellen maar werkt uitsluitend in de buitenste lagen van het spierweefsel. Totale ontspanning en rust in zowel het hoofd als het lichaam wordt makkelijk bereikt met deze massagevorm. De redenen voor een ontspanningsmassage zijn erg uiteenlopend maar het verminderen van stress is toch wel de meest voorkomende reden.

Stress kan de oorzaak zijn van de meest uiteenlopende gezondheidsklachten, zoals: -Pijn en chronische pijn -Stijve en pijnlijke spieren -Alle soorten rugpijn -Nek- en schouderklachten -Hoofdpijn en migraine

Een ontspanningsmassage kan uiteraard ook werken zonder dat er fysieke klachten zijn. Tijdens een ontspanningsmassage vloeien spanningen die in voorbije periode werden opgebouwd weg.

Een regelmatige ontspanningsmassage werkt preventief en kan een herhaling van klachten voorkomen.

Combinatiemassage Er kan ook gekozen worden voor een combinatie van ontspanningsmassage met een herstellend karakter. Deze combinatievorm is een ontspanningsmassage met een steviger karakter en waarbij er voor gekozen kan worden om spierknopen (triggers) wel aan te pakken. Deze massagevorm is ook ideaal voor mensen met een voorkeur voor een stevige massage.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 MK sportmassage

Thema door Anders Norén